Četiri natjecateljske kategorije Nogometnog kluba Zadarnova proteklog su vikenda doživjele pravo prvoligaško iskustvo, odmjerivši snage s klubovima iz najvišeg ranga hrvatskog nogometa, Rijekom i Istrom. Prvoga dana turneje po Kvarneru i Istri odigrane su četiri utakmice s vršnjacima iz HNK Rijeka na Rujevici, a drugoga isto toliko s mladim igračima NK Istra 1961 na Stadionu Aldo Drosina. U konačnici, odnos snaga na terenu pokazao je da zadarska škola nogometa, kada je riječ o mlađim uzrastima, nimalo ne zaostaje za ponajboljim sportskim sustavima u Hrvatskoj, dapače.

Najmlađa kategorija, U-9, odigrala je dvije odlične utakmice prepune golova. Na Rujevici je uspješnija bila Rijeka, a pogotke za Zadarnovu postigli su Mauro Pajkin, Franko Bilaver i Lucas Palčić, dok je na Drosini zadarska momčad slavila uz hat trick Palčića te golove Gorana Jurline, Ivana Samardžića i Duje Kneževića.

NK Zadarnova U-9: Matej Šimičević, Tonći Olić, Niko Đerđa, Mauro Pajkin, Mauro Novokmet, Duje Knežević, Franko Bilaver, Lucas Palčić, Luka Katalinić, Ivano Samardžić, Maro Perica, Goran Jurlina, Marko Galešić. Treneri: Patrik Puljić i Matej Čulina.

Kategorija U-10 u vrlo je neizvjesnoj i uzbudljivoj utakmici svladala Rijeku uz dva gola Ivana Galovića te po jedan Adriana Ivića i Stipe Marine. Protiv Istre je, pak, remizirala, a strijelac jedinog pogotka za Zadrane bio je ponovno Galović.

NK Zadarnova U-10: Amar Bračković, Noah Gabriel Surać, Marko Marina, Stipe Marina, Luka Rogić, Dominik Pandža, Dominik Miočić, Dino Mavra, Ivano Galović, Adrian Ivić, Simon Gatara, Leo Perica. Treneri: Antonio Perica i Mihael Vidaković.

Najuspješnija bila je kategorija U-11, koja je odličnim igrama svladala oba protivnika i to bez primljenog pogotka. Strijelci protiv Rijeke bili su Luka Paleka (x2), Antonio Smokrović i Luka Živković, dok su se protiv Istre Paleki pridružili Vice Sakić i Karlo Bilaver.

NK Zadarnova U-11: Ivano Čuturić, Antonio Smokrović, Kristian Bušić, Lovre Kotrulja, Luka Paleka, Roko Bračić, Vice Sakić, Luka Živković, Toni Sutlović, Frane Marčina, Karlo Bilaver. Treneri: Antonio Perica i Mihael Vidaković.

Najstarija kategorija, U-12, u pojedinim je fazama susreta vrlo dobro parirala protivnicima, ali je na kraju u oba susreta morala čestitati boljima. Protiv Rijeke je jedini zadarski strijelac bio Josip Gladović, koji je zabio i protiv Istre, a uz njega još i Karlo Pavlović.

NK Zadarnova U-12: Lukas Brkljača, Josip Gladović, Ivano Perica, Karlo Pavlović, Niko Rončević, Kristiano Samardžić, Marin Maračić, Niko Galov, Niko Nimčević, Luka Korda, Lovre Bračić, Niko Lijić, Lovre Vuković, Vice Vedrić, Gabriel Baričević, Luka Džaja. Treneri: Damir Ivančić i Šime Žilić.

Samu organizaciju utakmica uvelike su pomogli nekadašnji zadarski nogometaši, a danas sportski djelatnici, Saša Bjelanović, sportski direktor Istre te Antonini Čulina, asistent u sportskoj administraciji Rijeke.

– Prije svega hvala Saši i Antoniniju, kao i Andri Fistoniću, koordinatoru omladinske škole Istre i ljudima iz HNK Rijeka, koji su sa zadovoljstvom prihvatili našu ideju o odigravanju ovih utakmica i pomogli nam oko organizacije samoga puta. Zaista su nas lijepo ugostili i mogu reći da smo, osim dobrih utakmica, stvorili i neke nove kontakte za budućnost. Posebna zahvala, naravno, ide roditeljima naše djece, bez kojih ovakva putovanja ne bi bilo moguće organizirati. Kada podvučemo crtu, mislim da svi možemo biti itekako zadovoljni – kazao je Antonio Perica, voditelj škole nogometa NK Zadarnova.

Konačna bilanca od četiri pobjede, jednog remija i tri poraza svakako pokazuje da se zadarska škola i kvalitetom i radom može usporediti s prvoligaškim klubovima.

– Rezultatima smo zadovoljni, posebno zbog djece koja “žive za golove i pobjede” i ta njihova sreća i veselje je nešto što i nas trenere ispunjava. No, ono što me s trenerske strane još više veseli je način na koji smo odigrali ove utakmice i bez straha i respekta se suprotstavili renomiranim suparnicima, nastojeći na terenu pokazati ono što radimo tijekom cijele sezone. To nam je najbolja potvrda da smo na pravom putu.

Još jedna uspješna godina kluba bliži se kraju. Trenirat će se još ovaj tjedan, a onda slijedi kratka blagdanska stanka pa novi izazovi.

– Djeca će na zasluženi odmor, a za nas u klubu nema stajanja. Osim kontinuiranog rada na unapređenju sustava i uvjeta treninga, mnogo je novih projekata u pripremi i veselimo se onome što nas očekuje u 2024. godini. Podrška Grada Zadra u pogledu financiranja terena za treniranje na ŠC Višnjik nam jako puno znači, jer nam omogućuje da još više ulažemo u druge bitne segmente, počevši od samog trenerskog kadra, preko rekvizita za treniranje pa do marketinga i promocije samoga kluba i grada. Prostora za napredak uvijek ima, a mi ga želimo iskoristiti najbolje što možemo kako bi zadarskoj djeci pružili najbolje moguće uvjete za treniranje i razvoj – zaključio je Perica.

NK Zadarnova

Odgajamo generacije nogometaša.