Tijekom ovoga tjedna Nogometni klub Zadarnova obavio je liječničke preglede za sve kategorije od papalina do kadeta. U suradnji s vrlo uslužnim i profesionalnim osobljem poliklinike Pupillam, svi pregledi odrađeni su u prostorijama ŠC Višnjik i svi su naši dječaci i mladići spremni za nove nogometne izazove.

– Situacija u vašem klubu je zaista jako dobra, baš ste me ugodno iznenadili. I ona djeca koja su imala određene zdravstvene probleme, uredno su liječena i sve je pod kontrolom. Želim vam da tako i ostane i da nastavite s dobrim radom – kazao je dr. Hari Perinić, specijalist medicine rada i sporta.

PUPILLAM TEAM – Elvis Klarica, Tihana Buterin i dr. Hari Perinić

Koliko su važni liječnički pregledi sportaša već od najranije dobi?

– Mi smo zapravo tek jedni u nizu koji pregledavamo djecu, nakon pedijatara te liječnika školske i obiteljske medicine. Naša uloga kao liječnika sportske medicine je, ne toliko da otkrivamo, koliko da pratimo dijagnoze koje su već otkrivene te da procijenimo za koju su vrstu opterećenja mladi sportaši sposobni. Svima je u interesu da se djeca bave sportom, jer je to dobro za njihov razvoj i zdravlje, a na nama je da ih na neki način usmjerimo ovisno o tome mogu li podnijeti lagane, srednje ili teške treninge – pojašnjava dr. Perinić pa nastavlja.

– Mi pratimo rast i razvoj djece te kako sport utječe na njihovo srce i pluća, odnosno kako se oni s vremenom razvijaju i odgovaraju li pozitivno na trenažni proces ili se eventualno zbog nekih preopterećenja ili nedovoljne treniranosti događa kontraefekt. U nekim sportovima s većim opterećenjima uveli smo i kontrolu krvne slike jednom godišnje, kako bismo pratili i taj dio. Sve su to razlozi zbog kojih su ovakvi pregledi potrebni i važni.

Preporuka mladim sportašima i roditeljima?

– Bavljenje sportom je zdravo, pozitivno i treba ga poticati, ali isto tako i kontrolirati od strane stručnih osoba, od samih trenera u klubovima pa do liječnika koji obavljaju preglede. Također, vrlo je važna i zdrava prehrana, što u današnje vrijeme mnogi često zanemaruju. To je, naravno, važno kod svih populacija, a posebno bih naglasio kod djece, jer ona rastu i razvijaju se i zato je i važno da imaju kvalitetnu prehranu koliko god je to moguće – za kraj će dr. Perinić.

February 25, 2021

NK Zadarnova

Odgajamo generacije nogometaša.